شناخت زعفران
آیا عاشق سینه چاک رنگ زعفرانی هستید؟ یا فقط بهدنبال طعم و عطر زعفران در غذا های خود می گردید؟ تکلیف دسته اول که مشخص است، اما اگر به دنبال طعم و عطر عالی، رنگ مطلوب، هزینه پایینتر و همان خواص زعفران هستید، دعوتتان میکنیم که از ریشه زعفران استفاده کنید.
ریشه زعفران چیست؟
بگذارید در ابتدا چیزی را برایتان روشن کنیم. این ریشه آن ریشه که فکر میکنید نیست.
ریشه زعفران یا خامه زعفران در واقع قسمت انتهایی کلاله زعفران است که با این نام خوانده می شود پس ریشه اصلی زعفران در زیر خاک قرار دارد.
گل زعفران دارای شش گلبرگ بنفش رنگ و سه پرچم زرد رنگ متصل به ساقه است. با جدا کردن گلبرگ ها قسمت کلاله را میبینیم که شامل سه عدد شاخه سرخ رنگ است و به قسمت انتهایی کلاله به رنگ سفید متصل است. این قسمت سفید رنگِ مایل به زرد خامه یا ریشه زعفران نام دارد.
اگر موقع جدا کردن(پَر کردن) زعفران کلالهی زعفران به قسمت سفید رنگ(ریشه) متصل بماند و به صورت دسته روی هم چیده شود به آن زعفران دخترپیچ یا دسته می گویند. اگر کلاله سرخ رنگ زعفران بصورت جدا جدا مرتب شود، همان زعفران اصلی و مرغوب است.
مواظب باشد!! بعضی از دلالان ریشه را رنگ کرده و بعنوان کلاله می فروشند که این نوع زعفران رنگدهی مناسبی نداشته و کیفیت خوبی ندارد و برای سلامتی بسیار مضر است.
خواص ریشه زعفران
ریشه زعفران همانند کلالهی آن، دارای ویتامین های B1 ،B2 ،B6 و C، عناصر معدنی از قبیل آهن، منگنز و کلسیم است اما نسبت به کلاله دارای مقدار کمتری از این مواد است. گفتنی است که ریشه برخلاف رشته های سرخ رنگ زعفران دارای مقدار کمتری کروسین است و بخاطر همین رنگدهی پایین تری دارد چون کروسین عامل اصلی رنگ دهی زعفران است.
در نتیجه نمی توان در پیشگیری و درمان بیماری های چشمی، دیابت، آلزایمر و بهبود حافظه که از موارد درمانی کروسین است استفاده کرد، اما چون سایر مواد مفید موجود در کلاله را دارد، می تواند برای درمان اختلالات خلقی از جمله ۱- افسردگی، ۲- نشاط آوری و ۳- از بین بردن بوی بد دهان، ۴-شادابی پوست، ۵-تقویت قوای جنسی و ۶-بهبود عملکرد قلب و کبد مورد استفاده قرار گیرد. ریشه زعفران همچنین ۷-مقوی معده و مثانه نیز می باشد.
ریشه زعفران چه کاربردی دارد؟
ریشه زعفران همان خواص زعفران را -هر چند به مقدار کمتر- دارد و میتوان در مواقعی که رنگدهی زعفران مدنظر نیست و تنها خواص درمانی زعفران مورد توجه است از آن استفاده کرد. استفاده به جای زعفران در اینگونه مواقع صرفه ی اقتصادی نیز دارد. چرا که ریشه زعفران نسبت به زعفران نگین با قیمت کمتری عرضه می شود.
در تهیه غذاهایی که فقط طعم و عطر زعفران ملاک است از قبیل ته دیگ، شیرینی، سوپ، خورشت، شربت و دمنوش هایی که مواد رنگی دیگری اضافه می کنیم، می توان از ریشه زعفران استفاده کرد.
علاوه بر کاربرد های درمانیِ به صرفه ی ریشه زعفران، از آن در صنایع مختلف از جمله داروسازی، شکلات سازی و آرایشی و بهداشتی استفاده می شود.